Forum » Önska recept


Kroppkakor


  • för 12 år sedan (2008-11-03 16:27) Bra inlägg? Rösta upp Rösta ner 0

    söker recept på kroppkakor och pitepalt.

    Arne Bruhn
    arne.bruhn@telia.com

     
  • för 11 år sedan (2009-03-17 23:35) Bra inlägg? Rösta upp Rösta ner 0

    Kroppkakor

    Ingredienser för 10 port.

    1,75 kg potatis(ar), helst King Edward
    3,75 dl potatismjöl
    7,5 st äggula(or)
    125 gram smör, brynt
    2,5 tsk salt
    Fyllning
    1 kg rimmat sidfläsk, stekt
    2,5 st gul lök(ar), stor
    smör, brynt
    1,75 msk kryddpeppar, mald
    Till servering
    rimmat sidfläsk, stekt
    rårörda lingon
    smör, brynt

    Tillagning

    1. Skala och koka potatisen. Pressa den genom en potatispress ned i en bunke och låt svalna något. Rör i potatismjöl, äggulor, smör och salt. Blanda till en smidig deg.

    2. Skär fläsket till fyllningen i halvcentimeterstora bitar. Skala och skär löken i lika stora bitar. Hetta upp smöret och stek fläsk och lök gyllenbrunt. Blanda i kryddpeppar, ställ åt sidan så länge.

    3. Koka upp rikligt med lättsaltat vatten i en rymlig kastrull. Rullaut potatisdegen till en limpa och skär ca 2 cm tjocka skivor. Gör små fördjupningar i mitten och lägg i fyllning. Vik hop till bollar runt fyllningen och platta till något.

    4. Knaperstek fläsket till serveringen, lägg lite smör i pannan till en början så att det inte bränner vid. Låt rinna av på hushållspapper. Häll varmt.

    5. Koka kroppkakorna i omgångar, 5?6 minuter eller tills de flyter upp till ytan. Servera genast med fläsket, lingon och brynt smör.


    Pitepalt

    Pitepalten är den norrländska varianten på kroppkakor.

    Ingredienser
    (för 12 st)

    ca 1 kg rå potatis, gärna mandelpotatis
    1 1/2 tsk salt
    1 1/2 dl kornmjöl
    1 1/2 dl vetemjöl

    Fyllning:
    200 g rimmat fläsk
    1 gul lök

    Kokning:
    3 l vatten
    1 1/2 msk salt

    Tillredning

    1. Skala och dela potatisen i bitar. Mal i köttkvarn eller hacka
    mycket fint med stålkniven i matberedare.

    2. Blanda potatisen med salt och mjöl, lite i taget. Smeten skall inte vara fastare än att den precis går att forma.

    3. Skär fläsket i tärningar och finhacka löken.

    4. Forma bullar av potatissmeten, lättast med våta händer, och lägg i ca 1 msk fyllning i varje.

    5. Lägg ner i kokande saltat vatten och sjud 45 minuter upp till en timme.

    6. Serveras heta med kallt smör som får smälta på palten och lingonsylt.

     

Du måste vara inloggad för att få skriva i forumet. Bli medlem här!